Mens & Natuur

Hoe doen we dat nu?

Voordat we hier met allerlei keurmerken en organisaties gaan strooien is het handig even globaal te vertellen hoe we er in staan.

De inkoop: Bij het inkopen stellen we altijd critische vragen bij de leverancier en fabrikant. Hoe is het gemaakt, zijn er regels als het om afval en arbeid gaat zijn er een aantal. Helaas zijn er tal van leveranciers die hier niet altijd antwoord op kunnen geven. Toch zien we een toename van bewustzijn bij de leveranciers én een verbetering van milieu en arbeid in de leveranciersketen. We streven er wel naar enkel uit te breiden met nieuwe merken die het wél al op orde hebben. Dus algemeen zie ik graag een beeld van duurzame, milieuvriendlijk en eerlijk gemaakte producten in de winkel.

Om de winkel: onder het idee van bij jezelf te beginnen. We doen niet aan kinderarbeid. We scheiden ons afval zoveel mogelijk. Als dat niet gelukt is heeft de afvalophaler ook nog een afvalscheidings verwerking. Als we ons gescheidenafval als karton wegbrengen doen we dit in zo groot mogelijke hoeveelheden, dat spaart brandstof. We komen altijd op de fiets of wandelend naar de winkel. Zelfs met het bezorgen van goederen proberen we het altijd op de fiets te doen. De enige zeldzame keer dat we wel met een voertuig komen is het voor zwaar of heel erg volumineus vervoer van goederen. En voor onze dagelijkse versnapering kopen we Fairtrade Koffie en Thee. Zo dragen we een kelin steentje bij. Als het om de bezorging van onze pakketten gaat, naar de consument als zakelijk maken we gebruik van Bezorging zonder zorgen, die recent voor de binnestad ook een vrachtfiets heeft voor de pakketdienst. Onze pakketten verpakken we altijd in gerecycled materiaal, dozen en opvulling zijn eerder gebruikt. Vandaar er wel eens meerdere tapesoorten op zitten.

Duurzaam: hier kan je een verschillende opvatting in hebben, het mooiste is natuurlijk als producten duurzaam zijn geproduceerd en dan ook nog duurzaam in levensduur zijn. Dat lukt niet altijd helemaal. In de eerste plaats zijn de eigenlijk alle producten in onze winkel duuzaam als het om de levensduur gaat, erg belangrijk. dit scheelt productie, transport en je hebt veel langer plezier van het aangekochte product. Er zijn ook producten die wellicht iets korter maar zeker nog lang me gaan en die ook in de productie en materialen veel makkelijker te recyclen zijn, minder chemicalien en schadelijke stoffen voor de gezondheid en milieu bevatten. Vraag gerust hoe het zit als u interesse hebt in een van onze producten.

Er zijn wel wat keurmerken die goed gecontroleerd worden met zeer strenge eisen en criteria. hieronder een aantal voorbeelden die in onze leveranciersketen voorkomen:

 bleusign-logo-80x80 greenshape-vaude-logo-80x80 fairtraide-fair-trade-fair-wear-logo-80x80qmXCFfS7P0Bys fairwear-fair-wear-fair-trade-logo-80x80gMkPQYSgGn2vg rds-responsible-down-standard-logo-80x80 gruner-knopf-logo-80x80 my-climate-logo-80x80